Sunday, 17 April 2016

AGAR-AGAR KERING

AGAR-AGAR KERING


 
Bahan-bahan:

60gm agar-agar bertali
1300ml air
150gm gula batu - diketuk halus
1200gm gula pasir
Pewarna makanan - ikut pilihan sendiri

Cara:

1. Basuh dahulu agar-agar tali dan rendam sehingga lembut. Tapis agar-agar yang direndam tadi dan buang airnya.
2. Masukkan air lain dalam periuk dan masukkan agar-agar. Masak sehingga agar-agar betul-betul hancur atau menjadi cecair.

 3. Masukkan gula batu dan gula pasir. Kacau rata dan masak sehingga gula batu hancur. Angkat dan bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna pilihan.
4. Sejuk dan dan biarkan ia keras baru potong ikut bentuk pilihan anda. Anda boleh guna acuan untuk mendapatkan bentuk bentuk yang menarik.
5. Jemur ditempat yang panas sehingga ia benar-benar kering dan bergula. jangan balik-balik tau untuk dapat effet yang menarik.

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2015 makanan seydap
| Distributed By Gooyaabi Templates